Varför högskoleutbildning?

Utbildning är en av de viktigaste grundpelarna i ett samhälle, både för dess individer och för själva samhället i sig, och idag är detta mer aktuellt än någonsin. Om ett land har många utbildade medborgare innebär det att saker som forskning, mänskliga rättigheter och demokrati inte bara upprätthålls men också går framåt. Det är också ett viktigt vapen i kampen mot arbetslöshet och främjar den personliga utvecklingen för den som väljer att studera. Som tur är kan man i Sverige studera oavsett ålder och social status, medan man i andra länder måste låna pengar eller vara rik för att få gå på högskola.

Vad skall man studera?

Valet är inte alla gånger lätt! Även om man har möjlighet och är sugen på att studera så finns det många olika vägar att gå och många upplever att

hur man skall välja är ganska så svårt. Skall man tänka med huvudet, till exempel vilka utbildningar som mest troligt ger garanterat jobb, eller med hjärtat, det vill säga läsa det man verkligen är intresserad av? Går det att kombinera båda sakerna?

Svaret är naturligtvis mycket individuellt men över lag så går det faktiskt att kombinera jobb och intresse, även om man ibland får kompromissa. Om man väljer att plugga arkeologi så kan man kanske inte hoppas på att bli den nya Indiana Jones med en gång, men å andra sidan kan man kombinera studierna med en lärarutbildning i historia. Som lärare har man ofta lite längre ledigheter och är man riktigt passionerat intresserad av antikens kulturer kan man ge sig iväg på utgrävningsprojekt under semestern. Så småningom kommer det att komma fler och fler tillfällen och till sist blir man kanske en heltidsarkeolog och föreläsare.

Inte bara jobb

Vad man aldrig får glömma med högskoleutbildning är att den inte enbart handlar om att skaffa jobb. Även om detta är en viktig faktor så är alla former av utbildning så mycket mer än det! Att få vidga sina horisonter, lära sig kritiskt tänkande, bidra med egna idéer och forskning ger en känsla av tillfredsställelse och mening. Det mesta tyder på att vi bara får det här livet, och en högskoleutbildning kan bli en fantatsisk väg att uppnå sitt fulla potential, både som individ och som medlem i sitt samhälle. Väljer man dessutom att studera utomlands får man nya erfarenheter och tillgång till andra språk, medan man på hemmaplan kan skaffa vänner för livet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate