Drömmer du om att stå på scen? Eller kanske vill du hellre stå bakom en kamera, flyga genom luften, klippa musik eller sätta ihop den grymmaste festivalen? Oavsett hur du vill vara kreativ så finns det en utbildning för dig på högskolenivå som kommer förbereda dig för en karriär inom den kreativa sektorn.
Varför kreativ utbildning?
Måste man verkligen ha en högskoleutbildning för att hålla på med musik eller teater? Svaret är både ja och nej. Det går absolut att hitta kreativa jobb utan en högskoleutbildning, men genom att ha gått vid exempelvis Stockholms konstnärliga högskola så ökar chanserna att få ett jobb. Att ha det på sitt CV är en tydlig markör av vad du kan och genom utbildningen kommer du också få kontakter i branschen som är ovärderliga.
Vad ska du tänka på?
Kreativa utbildningar skiljer sig en del i sitt upplägg från de mer akademiska högskoleprogrammen. Först och främst har de i regel andra ansökningsperioder. De flesta kreativa utbildningar kräver ansökningsprover och ansökningsperioden brukar därför ligga på vintern så att proverna kan genomföras eller lämnas in under våren. De har inte heller antagning varje år så det gäller att ha koll när sökningarna öppnar. Klasserna är också i regel mycket mindre än på andra utbildningar. Ibland tas det bara in så få som 4-5 personer i en klass så konkurrensen är stor.
Vad finns det för utbildningar?
I Sverige erbjuds det fler kreativa högskoleutbildningar. Du kan utbilda dig till skådespelare, regissör, manusförfattare, kostymör, illustratör, dansare, operasångare, musiker, producent och mer därtill! De kreativa utbildningarna finns bland annat i Luleå, Piteå, Stockholm, Göteborg och Malmö.
Eftersom det kan vara stor konkurrens om platserna kan det vara bra att gå en förberedande linje på exempelvis en folkhögskola där du kan utveckla din kreativitet och jobba fram arbetsprover inför ansökan.