Sveriges lantbruksuniversitet

Sveriges lantbruksuniversitet, förkortat SLU, är ett statligt universitet som fick sin nuvarande form 1977. Lantbrukshögskolan, Skogshögskolan, Veterinärhögskolan, Skogsmästarskolan i Skinnskatteberg och Veterinärinrättningen i Skara slogs det året ihop till en enda högskola; SLU. Flera av skolorna hade en lång historia, Veterinärinrättningen grundades till exempel år 1775, så även om SLU är tämligen ny så har dess olika beståndsdelar funnits desto längre. SLU har utbildningar på flera platser runt om i landet, men dess huvudsäten ligger i Ultuna, Umeå, Alnarp och Skara. År 2015 hade skolan 3812 heltidsstuderande och 638 doktorander. Medan de flesta statliga universitet och högskolor i Sverige lyder under utbildningsdepartementet så är det istället näringsdepartementet som har hand om SLU och dess utbildningar. Skolan erbjuder både yrkesutbildningar samt kandidat- och masterexamen i alla möjliga ämnen inom djurvård och lantbruk. Ett axplock innefattar bland annat utbildningar som jägmästare, veterinär, lantmätare, skogsmästare, trädgårdsingenjör och utbildning inom husdjursvetenskap, biologi och ekonomi.

Mer än bara skola

SLU är dock så mycket mer än bara ett universitet för utbildning. Skolan bedriver också forskning på flera platser runt om i landet. Vid Lövsta forskningscentrum pågår hela tiden olika forskningsprojekt som strävar efter att förbättra den moderna djurhållningen. Här finns både grisar, höns och kor och studenterna på SLU använder Lövsta både för utbildning och forskning. Vid Svartberget finns 2 500 hektar skog som ägs av Sveaskog men förvaltas av SLU. Här är forskningen istället inriktad mot skog och verksamheter som avrinningsområden och myrens ekosystem. Som en del av ICOS (Integrated Carbon Observation System) sker även forskning på växthusgaser. På SLU:s campusområde i Skara kan man också hitta Veterinärmuseet, det enda i sitt slag i Sverige. Med hjälp av bilder, filmer och föremål får man här ta del av veterinäryrkets utveckling under 250 år. populära ”Bonde söker fru”, som hösten 2017 kör sin tolfte säsong, har väckt svenskarnas intresse för landsbygden och arbetet som utförs där. Huruvida programmets popularitet gjort att fler sökt utbildningar på SLU är svårt att säga, men det är inte omöjligt att en hel del studenter lockats till skolan efter att ha fått en ny bild av livet på landet.

”Jordbruk” i liten skala

Och visst är det lätt att bli inspirerad av både SLU och Bonde söker fru. Det är många som drömmer om att köpa sig ett hus eller en gård på landet, kanske ha några höns eller får och odla sina egna grönsaker. Men även om drömmen kan verka långt borta så är det inte svårt att genomföra den i mindre skala. Om man bara har en trädgård så är det lätt att plantera sallad och potatis i ett soligt hörn av den, och i ett växthus trivs tomater och chili också bra. Även en mellanstor balkong kan inhysa en odlingslåda eller två och ändå ha plats för fikabordet. Det viktigaste är hur mycket tid man lägger på sin trädgård. Ju mer tid och kärlek den får, ju finare kommer den bli. Även verktygen som används kan göra stor skillnad. En trädgårdsarkitekt kan använda Al-ko gräsklippare , men det kan även den som bara har sin egen trädgård att ta hand om. En väl omhändertagen trädgård är en vacker trädgård.

accelerate