Universitetet i Bologna

Universitetet i Bologna, Universitá di Bologna eller Alma mater studiorum som det heter sedan 2000, är ett av världens allra äldsta universitet och det första i västvärlden. Det grundades förmodligen 1088 och i början betalades lärarnas löner av studenterna själva. 1350 tog staden Bologna över lönekostnaderna och nu för tiden ägs lärosätet av den italienska staten med ansvar för de 100 000 studenterna fördelade på 11 fakulteter som täcker de flesta klassiska studieområden såsom juridik, ekonomi, naturvetenskap, filosofi osv. Universitetet har även avdelningar i Cesena, Forlí, Ravenna, Rimini och Buenos Aires. Bologna har varit en centralort sedan långt före romarriket på grund av sitt strategiska läget mitt i Italien och under lång tid knutpunkten mellan nord och syd, öst och väst. Med tanke på läget och alla krig, plundringar och farsoter som har härjat är Bologna ovanligt välbevarat, så även dess institutioner varav universitetet är det mest kända.

Att studera utomlands

Bologna och dess universitet var redan under tidig medeltid ett centrum för europeisk rättsvetenskap och här har många kända personer studerat; allt från Dante, flera påvar, Erasmus av Rotterdam till Giorgio Armani, Pier Paolo Pasolini och Enzo Ferrari, för att bara nämna några. Fortfarande är det tveklöst Italiens mest välrenommerade universitet. Erasmus av Rotterdam har fått namnge det europeiska utbytesprogrammet för universitets- och högskolestuderande som drivs av Europeiska kommissionen. Idag studerar drygt 25 000 svenskar vid universitet över hela världen men många menar att fler behöver studera utomlands. Det finns en kunskapsbrist kring hur man ska gå till väga och även i dagens IT-samhälle är det svårt att hitta bra information, bättre vägledning skulle kunna öka antalet utlandsstudenter. Ett väl utbyggt utbytessystem skulle berika alla deltagande länder. Det finns mycket att välja på, läsa kurser eller gå en hel utbildning inklusive examen. Det behöver inte heller bara röra sig om teoretiska utbildningar, även många yrkesutbildningar finns att tillgå.

Ta hjälp av en förmedlare

Man kan även om man vill, mot en avgift, ta hjälp av en förmedlare för sina utlandsstudier som hjälper en med ansökningar och boende. De har i regel lång erfarenhet och kan hjälpa till att hitta rätt i utbildnings- och stipendiejungeln. CSN har under de senaste åren ändrat reglerna, och därmed förutsättningarna, för utlandsstudier. Även om många former av studier utomlands är gratis så kan man få en hel del omkostnader som CSN inte täcker. Ett kortsiktigt alternativ kan då vara att själv ta ett privatlån för att överbrygga en svacka. Hos Sambla kan man kostnadsfritt ansöka om ett lån hos flera lånegivare samtidigt. Vid förfrågan tas endast en kreditupplysning men som kund får man en lista över erbjudanden och kan själv välja vilket som är det mest fördelaktiga lånet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate