Sök till högre utbildning!

Du som besöker den här sidan funderar förmodligen redan på att studera på universitet eller högskola. Då har du redan besegrat det första hindret. För att komma in på en utbildning måste man först bestämma sig för att man vill plugga vidare. För att komma in på sin drömutbildning kan det vara bra att förbereda sig för högskoleprovet 2019. Högskoleprovet kan vara bra att göra om din drömutbildning också är de flesta andras drömutbildning. Då har du möjligheten att konkurrera om platserna i ännu en urvalsgrupp.

Om du inte har någon drömutbildning du vill läsa eller inte riktigt vet vad du vill finns det några tips. Börja studera något medan du funderar. Det är aldrig bortkastad tid att ta poäng från högre studier och kanske upptäcker du vad du är intresserad av under den där första eller andra terminen. Det är också bra att prova på att studera för att känna efter hur det är med den omtalade tentastressen och annat på universitetet som du kanske oroar dig för. Du märker att det inte är så farligt som du tror.

I Sverige finns det ett stort problem med högre studier, samtidigt som detta problem är något fantastiskt bra. Det är det faktum att det finns ett stort utbud av olika utbildningar att välja bland. Det kan hämma den som inte riktigt har ett bestämt mål utstakat för sig eller som kanske blir helt paralyserad av alla valmöjligheter. Har du sådana problem bör du absolut ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig att komma på vad du egentligen vill. Du ska inte heller stressa upp dig över att du måste bestämma dig under gymnasietiden för vad du ska plugga och sedan ägna resten av ditt liv åt. Det är ingen fara att prova på olika utbildningar innan du hittar rätt, det gör väldigt många studenter. Sedan kanske din speciella kombination av olika kurser leder fram till att du kommer på något ganska unikt som du kan arbeta med.

Har du valt fel inriktning på gymnasiet är inte detta heller något problem. Du har rätt att komplettera med gymnasiekurser på KomVux för att bli behörig till högre studier. Har du valt fel gymnasieutbildning kan du lätt läsa upp betyg i de ämnen som saknas för din behörighet, eller göra särskilda prövningar i dessa ämnen. I Sverige finns alla möjligheter öppna för att studera på universitet och högskola.

En annan fantastisk sak i Sverige är att utbildningarna är gratis. Det är faktiskt något vi alla borde vara tacksamma för. I Sverige är det inte föräldrarnas ekonomi som avgör vem som ska få studera, åtminstone inte nu längre. Eftersom du har alla möjligheter i Sverige att läsa vidare efter gymnasiet tycker jag verkligen att du borde ta chansen. Du blir mer bildad, får nya vänner för livet och du skaffar dig förhoppningsvis ett bättre och roligare yrke på kuppen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate