Ekonomi på högskolan

Som student kan man väldigt snabbt upptäcka att det inte alltid är så lätt att klara sig ekonomiskt. Man ska betala hyra, el, telefon, internet och mat. Dessutom tillkommer ofta resor till och från skolan samt kurslitteratur. Det är med andra ord inte speciellt billigt att vara studerande. Det är också menat att studenten ska kunna spara pengar till sommaren då inget studiemedel betalas ut. Hur det ska gå till är lite oklart. Ett studiemedel inklusive lån är på knappt 10 000 kronor varje månad. Det ska studenten klara sig på, trots att en hyra för en vanlig bostad ligger på närmare 5000 och ibland mer. Det hjälper inte ens att hyra ett studentrum. I större studentstäder är det lång kö för att få ett rum och dessutom kostar de lika mycket som en vanlig lägenhet. I studentrummen får man inte heller bo kvar under sommarlov eller jullov och då måste man bekosta flytt med mera också. Men hur kan man som student lösa sin ekonomiska situation?

Låna pengar

Det är antagligen inte någon slump att antalet tagna smslån bara ökar och ökar. Det är nämligen många studenter som ansöker om dem eftersom lånen sällan har något krav på högre inkomster. Pengarna betalas också ut snabbt och det passar studenten perfekt. Som student måste man dock tänka på att pengarna ska betalas tillbaka efter en tid.

Ta ett extrajobb

Ett alternativ kan också vara att ta ett extrajobb. Att arbeta samtidigt som man studerar på heltid kan dock vara ganska jobbigt. Det tar en hel del tid att plugga inför tentor och det kan vara svårt att hinna med allt. Många år blir flera studenter utbrända just på grund av att de tar på sig för mycket arbete, studerande med mera. Man kan inte bortse från att studenterna inte har det helt lätt. att Att arbeta lite på helgen kan låta lätt men om man studerar varje dag i veckan är det ofta så att man måste sköta sitt hem, tvätt och annat under helgen.

Studera även på sommaren

Ett sätt att få pengar även på sommaren är genom att helt enkelt studera även då. På så sätt kan man få ut studiemedel och lån för ytterligare ett par veckor. Det kan underlätta en hel del. Det är inte helt omöjligt att klara sig på pengarna med tanke på att en del studentlägenheter har hyresfria månader. Då behöver man helt enkelt inte betala någon hyra. Som student kan det löna sig att leta lite extra efter just sådana lägenheter om man vet med sig att det kanske blir knapert med pengar under delar av året.

Även om man studerar på sommaren och får pengar måste man komma ihåg att de sedan ska betalas tillbaka. Det är lätt att glömma bort det under studietiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate