Högskolan i Gävle

Högskolan i Gävle är en av alla statliga högskolor i Sverige. Som namnet antyder ligger högskolan i Gävle, närmare bestämt på Kungsbäck, i det som tidigare var Hälsinge regementes kasernområde. Där ligger numera en högskola bestående av tre akademier (akademin för hälsa och arbetsliv, akademin för teknik och miljö samt akademin för utbildning och ekonomi) och nio avdelningar, som sammanlagt erbjuder ett utbildningsutbud bestående av 45 olika program och ungefär 800 kurser. På Gävle högskola kan man läsa ämnen som humaniora, religionsvetenskap, samhällsvetenskap, vårdvetenskap, pedagogik, sociologi, naturvetenskap och teknik.

Innan Högskolan i Gävle bildades fanns två separata YTH-utbildningar i Gävle och Sandviken. I samband med högskolereformen år 1977 samordnades dock dessa två utbildningar till en enda högskola, som till en början gick under namnet Högskolan i Gävle/Sandviken.hogskolan_i_gavle

Sina nuvarande lokaler fick högskolan efter att försvarsbeslutet 1992 medförde att all utbildning av värnpliktiga vid Hälsinge regemente upphörde. Den militära verksamheten som bedrivits på Kungsbäck flyttade således från lokalerna ungefär två år senare, och Försvarsmakten sålde därefter de fastigheter som blivit över till Akademiska hus. Efter en omfattande renovering av lokalerna mellan 1995 och 1996 kunde Högskolan i Gävle flytta in i sina nya lokaler. Kort därefter, år 1998, bytte högskolan namn till sitt nuvarande. Campusområdet fortsatte också att utökas i och med att studentbostäder intill högskoleområdet invigdes detta år. Denna utökning har även fortsatt därefter; år 2005 invigdes till exempel ett nytt bibliotek till högskolan, med plats för runt 85 000 böcker och 800 läsplatser. Byggnaden har formen av en amfiteater, och växter har planterats på dess tak. Dessa arkitektoniska egenskaper gjorde att biblioteket år 2005 fick utmärkelsen Årets Byggen.

Gävle är med andra ord en utmärkt ort att bosätta sig på om man vill studera på högskolenivå. Om man däremot håller på att planera en fest, en babyshower, en möhippa, en svensexa eller någon annan typ av evenemang, är det sannolikt lättare att anordna det i Stockholm, eftersom man där har betydligt fler möjligheter att välja mellan. Om man till exempel ska anordna en svensexa i Stockholm passar Äventyrsbanans höghöjdsbanor och utmaningar utmärkt. Det kan också vara ett skönt avbrott från klassrum och studier att komma ut i naturen lite, oavsett på vilken ort man studerar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

accelerate