Mälardalens högskola ligger som namnet antyder i Mälardalen. Det är ett namn som passar på flera sätt, eftersom högskolan inte ligger på bara en plats i Mälardalen, utan har campus som är utspridda runt sjön. Skolans huvudcampus ligger i Eskilstuna och Västerås, men den har också mindre campusområden i Nyköping, Södertälje och Nacka. På dessa campusområden är sammanlagt runt 14 000 studenter utspridda.
Högskolan kom till i samband med högskolereformen år 1977, och hette först Högskolan i Eskilstuna och Västerås. Skolan profilerar sig genom att ha ett nära samarbete med den offentliga sektorn och med företag, och har främst utbildningar inom teknik och naturvetenskap. Man kan dock även läsa en rad andra, vitt skilda utbildningar vid högskolan, till exempel olika yrkesinriktade utbildningar som lärare, sjuksköterska, sjukgymnast, beteendevetenskap, kammarmusiker, textdesigner och många fler – sammanlagt har skolan runt 60 olika utbildningsprogram på grundnivå, samma antal påbyggnadsutbildningar och tolv internationella magisterutbildningar. Utöver dessa längre program kan man också läsa runt 1 000 olika fristående kurser vid högskolan.
Mälardalens högskola bedriver också forskning, och det gör de framförallt inom sitt huvudsakliga område, teknik. Man forskar inom flera olika inriktningar på högskolan, närmare bestämt inbyggda system, innovation och produktreleasing, framtidens energi, industriell ekonomi och organisation, hälsa och välfärd samt utbildningsvetenskap. Inom det förstnämnda området räknas Mälardalens högskola till ett av de främsta lärosätena och en av de främsta forskningsinstitutionerna i världen.
Skolans organisation är fördelad på fyra olika akademier: akademin för utbildning, kultur och kommunikation, akademin för hälsa, vård och välfärd, akademin för ekonomi, samhälle och teknik samt akademin för innovation, design och teknik. Sammanlagt arbetar runt 900 anställda på dessa fyra akademier.
Som student, oavsett vilket av dessa områden man studerar, utsätter man ofta kroppen för långa timmar framför en datorskärm eller böjd över en bok. Ofta sitter man i ställningar som inte är ergonomiskt optimala, vilket i längden kan leda till stela muskler och spänningshuvudvärk. Stress – ett annat vanligt problem bland studenter – förbättrar knappast problemet. Om man känner att man behöver uppsöka hjälp för sin spänningshuvudvärk kan en naprapat hjälpa till. Naprapater finns utspridda över hela Sverige, så man kan få hjälp oavsett vilket av Mälardalens högskolas campusområden man studerar på.